Tre italienska tvillingar


Napoli och Genoa supportrar firar tillsammans efter avancemanget till Serie A.När tidningarna skriver om oss supportrar är det oftast de negativa sidorna av supporterskapet som lyfts fram. Det skrivs om hat som leder till destruktiva handlingar som våld och hot. Däremot skrivs det sällan om hat och rivalitet som leder till kärlek.

I Italien har supportrar till olika lag något som heter ”gemellaggio” (tvillingskap) med varandra. Omständigheter i historien har gjort att dem har knutit starka vänskapsband som håller än idag. Här är tre av dem skönaste ”gemellaggiorna” i Italien.


Napoli och Genoa flaggor sida vid sida.Genoa/Napoli

Vänskapen fansen emellan föddes i sista omgången av ligan 1982. Napoli var klara för Uefacupen och hade ingenting att spela för medan Genoa behövde en poäng för att hålla sig kvar. När det var en kvart kvar på matchen ledde Napoli med 2-1 samtidigt som Milan som var inblandade i bottenstriden med Genoa också ledde sin match. Då började Napoli publiken skrika på ett Genoamål. Genoa fick ett kvitteringsmål och Milan åkte ut, sen dess har Genoa och Napoli haft ”gemellaggio”.

Men det var inte sista gången de skulle ”enas” om ett oavgjort resultat för att hjälpa varandra. I sista omgången av Serie B 2007 möttes de igen denna gång i Genua. Ett oavgjort resultat skulle ge båda lagen en direktplats till Serie A, medan ett av lagen vid förlust skulle tvingas att kvala för att nå Serie A. Fanns inte ett enkelkryss den söndagen som var mer givet än detta och båda lagens fans stormade planen och firade tillsammans innan matchen var slut.

Genoa och Napoli har Italiens bästa supportrar och att de dessutom har en lång historia av ”gemellaggio” gör dem till världens vackraste fotbollspar.


För evegt stolta av vårt tvillingskap. Vi hyllar Curva Nord i Milano.

"Stora Lazio" från det sanna Milano
Inter/Lazio

Väskapen mellan fansen till dessa klubbar föddes inte på fotbollsarenan utan på gatan. På 70-talet var det väldigt stökigt politiskt i Italien och det var ofta kravaller och bråk mellan meningsmotståndare. Både Lazio och Inters supportrar  var klart högerinfluerade och hjälpte varandra på Roms och Milanos gator. Vänskapen mellan supportrarna lever i högsta grad än idag. När Inter spelade viktiga CL-matcher förra året kunde man se IRR banderollen i Interkurvan (IRR var Lazios ledande ultrasgrupp innan dem splittrades). Flera tusen Laziofans fanns också representerade i Interklacken i Copa Italia finalen som spelades i Rom mellan Inter och Roma. Laziofansen uppmanade även sitt eget lag att lägga sig mot Inter i slutet av ligan förra säsongen så att Inter inte skulle tappa ligaledningen till Roma.Torino och Fiorentina supportrar visar sin vänskap under en match i Turin.Torino/Fiorentina

Fiorentinafansen hatar Juventus. Dem snodde deras älsklingsspelare Roberto Baggio och dem har flera gånger retligt snuvat Fiorentina på ligatiteln. Torinofansen hatar Juventus då de är lokalkonkurrenter från Turin och dessutom har sprungit ifrån Torino som tidigare var det mest framgångsrika laget i staden. Laget dominerade italienskfotboll tiden efter andra världskriget och man vann fem ligatitlar i rad innan hela laget tragiskt omkom i en flygolycka 1949. Efter olyckan har ”Il grande Torino” aldrig blivit sig likt och är nu sedan länge frånsprungna av Juventus. Det gemensamma hatet mot Juventus och de likasinnade politiska värderingarna åt vänster har fött vänskapen mellan Torino och Fiorentina.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0