Milano och Neapel - två olika världsdelar i samma landMilano och Neapel är Italiens andra och tredje största stad. Neapel ligger cirka 70 mil söder om Milano men det kunde lika gärna skilja ett världshav mellan städerna.


Milano är tyst, välstädat, prydligt och elegant. Neapel är tvättlinor mellan husen i smutsiga gränder, barn som spelar fotboll på gatan, vespor som åker förbi i 120 kilometer i timmen och marknader med allt från smuggel cig till ananas. Milano är maktens centrum i Italien, Napoli är landets askkopp.


Rivaliteten mellan A.C  Milan och S.S Napoli går långt tillbaka och främsta orsaken är den eviga konflikten mellan industrialiserade Norditalien, som Milano står som tydlig symbol för, och det fattiga och maffia influerade Syditalien som symboliseras av Neapel.


Napoli och Genoa fansen blev vänner tack vare det gemensamma hatet mot Milan. Vänskapen föddes när de båda lagen möttes och Napolipubliken vid ställningen 2-1 till Napoli skrek på ett Genoa mål då det skulle öka chansen att Milan åkte ur Serie A. Laget lyssnade på sin publik och Milan åkte senare ner till Serie B. Napoli och Genoa blev, och är fortfarande, bästa vänner.


När Napoli vann ligan 1987 och 1990 har man alltid skickat hånfulla budskap till Berlusconi och Milan, som skulle vinna allt på den tiden med deras mångmiljonbygge. Den infekterade relationen mellan Neapel och övriga Italien (med Milano i spetsen) försökte stadens gud Diego Armando Maradona utnyttja till sin och Argentinas fördel inför VM-semifinalen 1990. Italien och Argentina skulle mötas på San Paolo stadion i Neapel och Maradona uppmanade napolitanarna att heja på hans lag med orden.


”Vad har Italien någonsin gjort för er”


Hela landet höll andan inför matchen men kunde andas ut med en lättnandens suck när de såg den stora banderollen på San Palo stadion:


”Ledsen Maradona men vi är faktiskt italienare”


Trots antagonismen mot Milano och Berlusconi röstade många napolitanare på honom i valet, eftersom han hade lovat dem att han skulle styra upp sophanteringen i staden. Neapel var vid den här tidpunkten belägrat av sopor då maffian hade kontrollen över sophanteringen som de skötte genom att sprida ut soporna längs vägarna. Till en början löste Berlusconi problemet men för inte så länge sen föll sophanteringen tillbaks i sitt gamla mönster och stan var ännu en gång full av sopor. Napolifansen svarade när lagen möttes i höstas med banderollen:


"En röst på Berlusconi är en röst slängd i soporna”


Ikväll möts två olika världsdelar, i samma land, för att göra upp om ligatiteln. Matchen städerna och lagen emellan har inte betytt såhär mycket sen Maradonas glansdagar. Det är bara Serie A som kan förgylla en trist och tråkig måndagskväll i februari på det här sättet.


Kommentarer
Postat av: Robinho

tippade Milan, tänkte på när milandanne drog, man ska alltid lita på Milan asså

2011-02-28 @ 18:42:50
Postat av: nicke

bra tippat!

2011-03-01 @ 23:21:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0