Världens vackraste vänskap blev till hat


Supportrar från Napoli och Roma tar ett varv med Roma banderollen runt ett fullsat Stadio San Paolo i Neapel.

Idag spelas ”derby del sole”, solens derby,  på Stadio San Paolo i Neapel mellan Napoli och Roma. De är två av Italiens bittraste rivaler som gör upp i en match där myndigheterna sedan årtionden tillbaka försökt hindra bortasupportrarna att kunna resa till matchen på grund av den våldsamma rivaliteten mellan supportrarna. Men det har inte alltid varit så. Under 80-talet var det starka vänskapsband mellan lagens supportrar men en incident i slutet av det årtiondet skulle för alltid ändra på den saken.



Första gången jag var i Neapel blev jag kär i staden direkt. Människorna är vänliga, öppna och temperamentsfulla. Här behöver du ingen karta för att hitta sevärdheter. Det händer saker vart du än går.  Överallt finns små marknader där du kan köpa allt från vattenmeloner till smuggelcigaretter.  På de trånga gatorna samsas fotbollsspelande barn med schackspelande gubbar om utrymmet. Då och då åker det förbi en vespa i 120 km. Det var såhär jag tänkte mig att Italien skulle vara. Neapel är Italien för mig.



Men i Italien ser man på Neapel som en skamfläck. Staden har fått dåligt rykte på grund sociala svårigheter med hög arbetslöshet och kriminalitet. För många napolitanare är kriminella gäng, knarkuppgörelser och mord vardagsmat.  Hoppet i all misär hittar de i stadens fotbollslag Napoli. Ingen annanstans i Italien betyder en klubb så mycket för en stad och dess invånare som i Neapel.



När Napoli vann ligan 1987 och 1990 bröt vilda festscener ut i staden. Alla napolitanare som ständigt fått ta skit från sina landsmän kunde nu titulera sig italienska mästare. Äldre napolitanare sa ”nu har jag sett Napoli vinna ligan nu kan jag dö lycklig” och på kyrkogårdar sprejade man budskapet ”Ni vet inte vad ni missar”.



Rom är Italiens huvudstad. Det märks på ytan. Vart du än går i staden stöter du på gamla mäktiga monument och byggnader från Romarriket. Hela staden andas en stolthet över det enorma historiska arvet och det är omöjligt att inte dras med i det och fascineras. Romarna förväntar sig att stadens fotbollslag A.S Roma lever upp till det stora historiska arvet som vilar över staden. Tidigare tog staden sina segrar på slagfältet och blev världens mäktigaste imperium. Nu vill man att Roma gör detsamma på fotbollsplanen. Den bilden går dock inte hand i hand med verkligheten. De ekonomiska musklerna för att kunna bygga ett långvarigt framgångsrikt fotbollslag finns inte i huvudstaden. Däremot har det alltid funnits i det mer välbärgade och industrialiserade Norditalien och framförallt hos Juventus, Inter och Milan. Vid tiden då Roma och Napolis supportrar knöt sina vänskapsband i början på 80-talet hade Roma vunnit ligan en gång och Napoli ingen. Känslan att hela tiden slå i underläge mot lagen från norr och att de båda hade vänstersympatier gjorde att supporterskarorna hade en hel del gemensamt.



En blåvit Napoli flagga mitt i Romas "Curva Sud" på Olympiastadioni Rom.



Supportergrupper från de båda lagen stod tillsammans på läktaren när lagen möttes och inramningen kring matcherna var kärleksfull och broderlig. Allt ändrades efter en match i slutet på 80-talet på Olympiastadion i Rom. Vid övertid är ställningen i matchen 1-1 och allt är frid och fröjd, ett slutresultat i broderskapets tecken. Men i matchens slutminut gör Roma 2-1 och ett vilt jubel bryter ut på stadion. De tillresta Napolisupportrarna tycker att det överdrivna segerfirandet vid målet är respektlöst av Romasupportrarna.  Hos ett folk där heder är viktigare än allt annat, som bor i en stad där folk dagligen blir mördade på grund av heder är detta respektlösa beteende oförlåtligt.



En av fotbollsvärldens vackraste vänskaper får ett abrupt slut denna söndagseftermiddag på Olympiastadion i Rom.

(2008 fick Napolisupportrarna helt oväntat åka till bortamatchen mot Roma.
De mest hårdföra Napolisupportrana dikterade vilkoren före resan och
sa att alla vara tvugna att köpa biljett både till matchen och tåget och
krävde att alla skötte sig. Trots att så blev fallet lyckades ändå journaliser
vinkla det som om Napolisupportrarna stört ordningen och de stängdes av från
alla bortamatcher i ett halvår och deras kurva stängdes av tre hemmamatcher
för att den hade "samröre med maffian". Ännu en gång hade italienska staten
pissat det napolitanska folket i ansiktet.)  




Idag möts de båda lagen i vad man i Italien kallar ”Derby del sole”. Trots att kortet Tessera del tifoso infördes för att de som skaffade kortet skulle få möjlighet att gå på alla matcher kommer ett undantag göras redan i sjätte omgången. Ingen romanista kommer få åka till Neapel, det är för riskabelt. ”Derby del Sole” kunde har varit ett derby i kärlekens och broderskapens tecken. För 25 år sedan stod supportrarna till lagen tillsammans på läktaren och hyllade varandras lag. Idag efter årtionden av våldsamheter mellan supportrarna får de inte ens åka till varandras matcher.


Kommentarer
Postat av: dempa

våra hjärtan är i Neapel 15.00 idag!! forza lupi!!

2010-10-03 @ 13:45:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0