Historien bakom fotbollsvärldens kändaste ramsa

Under VM 2006 fick den sitt genombrott, melodislingan från låten Seven nation army med White Stripes. Enligt en reporter på svt som gjorde ett reportage inför VM i Sydafrika "föddes" denna ramsa under VM 2006 i "den karnevalstämmning" som ett mästerskap i fotboll innebär. Men nog för att landslagssupportrar vet hur man ska färga en läktare och ta seden dit man kommer och heja på sitt lag genom att blåsa i en tuta, men att komma på läktarramsor är inte deras starkaste sida (speciellt inte Sveriges fans, vet inte hur många grr jag hörde Sverige klapp klapp klapp från minst 10.000 svenska fans i Amsterdam. Sjung en Gyllene Tider låt eller vafan som helst).

Satt och youtubade och fick upp ett klipp från Bajen-AIK maj 2006. Bajen klacken kör då denna ramsa, alltsa innan ramsan "föddes"  i karnevalstämmningen som rådde under VM -06 i Tyskland, enligt svt reportern. Var det då Bajen fansen som var först med ramsan?

Nae, precis som många andra av de mest kända läktarmelodierna är även denna uppfunnen i Italien. När Roma gjorde mål brukade södra kurvan dra igång: PO PO PO PO PO PO PO! till melodin av Seven naton army. När sedan landslaget firade stora triumfer under VM -06 stod antagligen några romare i Gli Azzuri klacken och drog igång denna ramsa, som är otroligt lätt att hänga med i. Sen snodde varenda landslags "klack" denna melodislinga då det inte direkt råder några ultraskoder som innebär att man inte tar varandra ramsor i dessa sammanhang.


Totti visar hur fansen sjunger på stadion på söndagarna. Med tanke på
taktkänslan är det tur att han inte är "Capo" i kurvan.

Supportergrupperingar inom Bajen och Roma är vänner med varandra och Bajen fansen har helt enkelt plockat ramsan från Roma. Många av Bajens hemmamatcher har representation ifrån den italienska huvudstaden och till Romderbyt kommer det ofta ner 40-50 Bajen fans som står i Curva Sud, så tittar du noga i Olympiastadions södra kurva när det är derby kan du se en och annan grönvit halsduk.


Real-Milan imorgon, synd att inte Milan har hemmamatch. Milans supportrar är som deras spelare dem tänder till de stora matcherna. Kvällsmatch i Europaspelet på ett fullsatt, stråkastarupplyst och magiskt San Siro, med en kurva som vill visa att de en gång i tiden varit europas största och bästa - det blir inte bättre än så. Så här såg det ut när Real gästade San Siro förra året. Räkna inte med sådan scener imorgon när tapasätarna från Madrid står som värdar.


Kommentarer
Postat av: eki

MY MAN !!!!!!!!!! helt fantastisk läsning! kommer säkert bli våldtäkt av tapasätarna ikväll på läktaren trots att det är reals hemmaplan :)) // fisken

2010-10-19 @ 17:49:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0