Gabriele en av oss
Romnatten håller på att övergå till morgon, och ett gäng grabbar har samlats utanför en Laziobar för att ta bilen upp till Milano och stötta sitt lag mot Inter. En av dem är 26 årige Gabriele Sandri. Han har precis avslutat en spelning som dj men väljer att utan någon sömn i kroppen hänga med polarna och stöttta laget i hans hjärta på bortaplan. Innan de åker skickar han ett sms till sin bardomskompis Lorenzo De Silvestri, som spelade ytteback i Lazio. "Daje Lore, har slutat spela och är påväg för att leda er till seger. Alltid med er". Efter ett par timmar i bil stannar de till för frukost på en mack utanför Florens. Samma stopp gjorde även ett annat gäng från Rom, några Juvefans bosatta i Rom som var påväg upp till Turin för att se på Juve. De både gängen kände varandra seden tidigare och ett mindre tjafs utbryter på macken. En polis som befinner sig på andra sidan vägen får syn på stöket inne på macken och bestämmer sig för att ingripa. När båda gängen ser att polisen är påväg springer de till sina bilar. Polisen springer efter, tar upp sin pistol och skjuter (vad han själv säger var menat som ett varningsskott) rakt in i bilen med Laziofansen och träffar en sovande Gabriele Sandri i huvudet. Gabriele dör direkt. Trött som han var efter att ha spelat hela natten hängde han inte ens med in på macken, han var kvar i bilen och sov.
Till skillnad från när en polis blev dödad efter Sicilienderbyt ställdes inga matcher in förutom Inter-Lazio. Ultras i hela Itlalien i alla seriesystem protesterade och några lyckades få matcherna uppskjutna. Lazio och Romas fans gjorde gemensam sak av sitt hat mot polisen och attackerade tillsammans stans polisstationer hela söndagsnatten. I nästkommande derby gjorde de även gemensam sak av sin sorg och Totti visade sin och Romas respekt genom att lägga en stor bukett under porträttet av Gabriele Sandri nedanför Curva Nord. Romas fans hade även skrivit en av de vackraste banderollerna världen har sett, som man visade upp för hela arenan, där det stod. "Tårar har inga färger, Gabbo en av oss". Gabrieles pappa stod ena halvleken hos Laziofansen och andra halvleken hos Romafansen för att tacka för allt stöd.
När jag bodde i Rom bodde jag i närheten av där Gabriele hade bott. Överallt fans klotter och målningar för att hedra hans minne och man anordnade en stor minnestund på årsdagen då han gick bort, den 11 november. Ingen har glömt bort Gabriele och fortfarande sjunger alla supportrar i Italien oavsett klubbtillhörighet, "Gabriele uno di noi" (en av oss). Idag har det gått tre år (och två dagar) sen han blev mördad och det är fortfarande svårt att tro att det är sant. GABRIELE UNO DI NOI!
Italien,snart det nya England (såhär firar man ett derbymål)
Söndagens citat
Marco Boriello slår en straff som smiter sig under Muslera och retsamt sakta letar sig över målinjen. Lägenheten på Järdalavägen i Ekholmen gör som laserturken hade sagt "kaos" och det dröjer inte länge innan grannarna från andra våningen kommer ner och ber oss att vara lugnare. Varpå Denis Softic som ni känner från tidigare inlägg bjuder på söndagens citat nummer ett:
"Du måste ju säga till grannarna innan att det är Romderby så dom vet. Det gör jag alltid när vi är hemma hos mig. Sätt upp en lapp i porten att det är Romderby så dom fattar vad det handlar om"
Vissa varnar grannarna när dem har fest eller renoverar köket. Vi varnar grannarna när det är derby.
Söndagens citat nummer två bjuder svt reportern, som gjorde inslaget om Romderbyt på då han avslutar inslaget med följande ord:
"Matchen slutar 2-0 till Roms stolthet"
Objektiv och fri tv när den är som bäst. Funderade till och med en kort stund på om jag skulle betala TV-avgiften efter den kommentaren.
Nu ska jag gå och lägga mig och drömma om två straffar som håller minusgraderna borta från mitt hjärta hela vintern.
Rom - Den evigt delade staden
Min första skoluppgift gick ut på att intervjua två personer som har ett motsatsförhållande.
En föredrar te, den andra föredrar kaffé. Uppgiften hette hund och katt. I mina ögon kunde man lika gärna döpt uppgiften till Roma och Lazio.
Italien är ett land där fotboll är religion, och rivaliteten som finns mellan supportrarna till Roma och Lazio hittar du inte på många andra platser i världen. Två gånger om året mötts dom i vad man i Italien kallar för ”Derby della Capitale” (Huvudstadens derby). Matcherna är vår tids gladiatorspel och arenan Stadio Olimpico nutidens Colosseum.
– Vi är Rom. Vi har stadens färger på vår matchtröja. Stadens symbol är vårt klubbmärke. Vart du än går i Rom blir du påmind genom klistermärken, klotter eller tavlor på caféerna att i Rom finns bara A.S Roma, säger Denis Softic. Hans vän Alexandar Paranos håller dock inte med.
-Rom tillhör oss. Vi var här först, 27 år innan Roma. På Lazios matcher går bara äkta romare som brinner för klubben, på Romas matcher går det bara amerikaner och japaner som passar på samtidigt som de är och tittar på Colosseum, säger han
”Mer hardcore"
Alexandar har varit bosatt i Rom under ett halvår och har mängder av Lazio matcher på sitt CV. Denis har aldrig bott i Rom men har varit nere ett flertal gånger för att se sitt älskade Roma spela live.
– Innan jag åkte till Rom första gången höll jag på Roma, men efter att ha sett dem live första gången växte min kärlek till både klubben och staden. Att vara romanista handlar inte bara om att älska laget utan lika mycket om kärleken till staden och människorna, tycker Denis.
– Jag gillar vår stora och stolta historia, våra hardcorefans, och att vi alltid slår ur underläge. Man har inga höga förväntningar på Lazio. Därför blir man alltid extra glad när vi når framgång, säger Alexandar.
Historiskt sett har Roma haft starkast fäste i arbetarklassområdena och Lazio har varit den övre medelklassens lag. De geografiska gränserna som skiljde lagens supportrar åt var tydligare förr, men det finns fortfarande vissa stadsdelar som är starkt förknippade med ett av lagen.
– Jag hade hört att Roma var arbetarklassens lag och Lazio medelklassens, men när jag åkte ner själv första gången och träffade massor Laziograbbar märkte man ingenting av det. Däremot är Lazio anhängarna mer hardcore än Roma. Vi är inte lika många som dem men vi brinner mer för vårt lag, säger Alexandar och lyser i ögonen.
”Extra krydda”
– Utan Roma skulle jag känna mig som en väldigt liten människa. Att hålla på Roma är ett sätt att leva för mig, jag skulle ha svårt att föreställa mig ett liv utan Roma. Många av de stunder jag mått bäst i mitt liv är förknippade med Roma. Likaså många av de stunder jag mått som sämst. Det är det som är grejen, det är som en extra krydda i vardagen som skulle vara riktigt svårt att klara sig utan, förklarar Denis med eftertänksamhet.
Innan vi skiljs häcklar Alexandar Denis för att han kommer vara på plats 6 december då nästa derby går av stapeln.
– Ha det så kul framför teven. Jag ska skicka ett vykort till dig som plåster på såren efter förnedringen vi kommer utsätta er för, säger Alexandar och skrattar innan han skyndar iväg.
– Vad är det man brukar säga? Hoppet är det sista som överger en människa, replikerar Denis
(Säkerhetsåtgärder är tagna inför derbyt vilket gör att endast kvinnor, barn under 14 år och personer över 65 år har möjlighet att köpa biljetter till tevere läktaren, som är den största och billigaste långsidan. Även de med Laziosäsongskort får köpa biljetter där men pga tessera del tifoso så har Lazio bara sålt 7000 säsongskort. Dessutom är det som alltid i Rom ett jävla meck med att fixa biljetter. Många grupperingar har därför sagt att de ska bojkotta derbyt. Det ryktas även om en fejd i Lazios kurva där det gamla gardet vill sätta de yngre på plats och ska ha hämtat hjälp från Neapel för att det ska bli verklighet. Det är som vanligt i Rom, totalt kaos, klockan 15.00 på TV 4 sport börjar showen)
Europas derby
-Biljett!?, säger konduktören och jag väcks ur drömmen och inser att jag är utanför Blomstermåla på ett tåg från 1970, som Gud glömde. Jag fortsätter tänka på derbyt men ur en annan synvinkel. Hur stort är egentligen Romderbyt? Är det bara jag och mina vänner som håller på Roma eller Lazio som bryr oss eller rör det fler än så. Utifrån en egen skapad modell kommer jag fram till att det är Europas största derby och jag ska förklara hur jag kom fram till det.
Jag bestämmde mig för fem punkter att utgå ifrån i bedömmningen för storleken och betydelsen av ett derby.
Passionen hos supportrarna
Rivaliteten mellan supportrarna
Fotbollsmässiga kvalitén på lagen
Staden (storlek, huvudstad)
Ligans status
Om du inte varit på ett Romderby kan du följa med den här engelsmannen som
i en programserie åkte till nio länder i hela världen för att gå på de matcher med den
största rivaliteten.
Vad det gäller passion och rivalitet mellan supportrar så finns det derbyn på Balkan, i Grekland, Turkiet och i östra Europa som inte bara kan mäta sig med Romderbyt utan till och med spela på en högre nivå. Däremot är dessa ligors status inte lika hög som den italienska och kvalitén på fotbollen är sämre.
I Spanien är den största matchen El Clasico, det gör att både Real Madrid och Barcelona har större matcher när de möts än när de har sina derbymatcher därav saknas den rivalitet som krävs. Även i Milano är rivaliteten mellan supportrarna för dålig. De kallar varandra kusiner och byter spelare med varandra som man bytte hockeybilder på dagis.
Om man ska bryta ner det här till de derbymatcher som ligger närmast Romderbyt i mina ögon så är det.
Celtic-Rangers i Glasgow, Fener-Galatasaray i Istanbul och Olympiakos-Panathanaikos i Athen. Passionen och rivaliteten finns där, likaså den fotbollsmässiga kvalitén. Skillnaden till Romderbyts fördel är att italienskaligan är högre rankad än alla dessa ligor, och att både Roma och Lazio har fans i hela Europa. Jag har aldrog träffat en supporter till något av de andra lagen som inte är ifrån samma land som laget. Det kanske finns en del Celtic supportrar i Sverige sen Henke Larsson men både Lazio och Roma har stora supporterskaror över hela Europa.
En sista match jag vill nämna i sammanhanget är "Derby della Laterna" mellan Genoa och Sampdoria. Både lagen har bland de bästa fansen i Italien och rivaliteten mellan klubbarna finns där, här är det staden Rom som avgör, allt som händer i Rom är större, så även fotbollen.
Om två dagar spelas "Derby della Capitale" eller som vi kan börja kalla det efter den här sammanställningen "Derby ´d Europa".
Jag har avgränsat mig i texten och inte gått in på derbyn i England, Tyskland, Portugal osv, men jag har inte glömt dem men hävdar att inte heller de håller samma klass enligt mallen.